fbpx

GY.I.K

Itt találod a válaszokat a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

 

Mennyi időre lehet animátornak jelentkezni?

A mediterrán térségben az év két szezonra osztható, a nyári szezonra és a téli szezonra. A nyári szezon tovább tart, mint Magyarországon, majdnem minden szálloda május elsejével nyitja meg a szezont és október végén zárják a nyarat. A november és április vége közötti hat hónapot hívják a téli szezonnak. Tehát a mediterrán nyári szezon vagy téli szezon hat hónapos időszak, erre a hat hónapra keresnek főleg munkatársakat az animációban Spanyolországban, Görögországban és Cipruson is. A jelentkezők közül azok élveznek előnyt, akik egy-egy teljes szezont tudnak vállalni, mert az a fontos, hogy egy-egy hotelben jól összeszokott, jól működő csapat dolgozzon. Vannak természetesen rövidebb távú lehetőségek is, és folyamatosan be lehet kapcsolódni, akár még a nyár utolsó napjaira is. Azt kell csak szem előtt tartanod, hogy minél tovább tudsz maradni, annál nagyobb eséllyel pályázol a munkára! Érdemes legalább 3-4 hónapra tervezni az animátorkodást. Anyagilag is így éri meg jobban, és az első egy hónap után már a kisujjadban lesz a munka, és onnantól kezdődik csak igazán ez a nyári kaland. A legtöbb egyetemen és főiskolán úgy oldható meg ez a minimum 3-4 hónapos nyári munka, hogy halasztasz egy félévet vagy egyéni tanrendet kérsz. Egyéni tanrend igénylésével csak vizsgáznod kell a félév végén, az órákra felmentéssel nem kell bejárnod. Érdemes ennek a lehetőségnek utána kérdezni a főiskolán vagy egyetemen, mert így nem veszítesz évet a tanulmányaidból viszont külföldi munkatapasztalatra, fizetésre és nem kevés élményre és kalandra teszel szert. Ha nem tudsz 3-4 hónapig maradni, akkor telefonálj nekünk és kitaláljuk a megoldást!

Mennyire kell tudni nyelveket, ha jelentkezni szeretnék?

Angolra mindenképp szükséged lesz használható szinten. A munkatársaiddal és a hotel többi dolgozójával is angolul tudsz kommunikálni, és mivel a mediterrán szállodák vendégei főleg Nyugat-Európából érkeznek ezért fontos, hogy legalább angolul tudj. Nem kell nyelvtanilag tökéletesen és választékosan beszélned, ebbe majd belejössz az első hónap után, amikor már kint vagy. Kommunikatívan használható angolra van szükség az animációban, mert a legfontosabb, hogy megértesd magad. Ha van már egy erős szókincsed és mondatokat is össze tudsz rakni, akkor érdemes megpróbálnod egy állásinterjút.

Ha az angolon felül beszélsz még egy idegen nyelvet, az nagy előny! Sok szálloda elvárja az animátor csapattól, hogy legalább egy animátor legyen, aki beszéli annak az országnak a nyelvét, ahonnan a legtöbb szállóvendég érkezett. A legkeresettebb nyelvek ezért a német, a francia, az orosz, az olasz, a spanyol, a héber és a skandináv nyelvek. Az animációban minden nap rengeteg új szót és kifejezést elsajátíthatsz, így ha tanultál valaha azon a nyelven, akkor gyorsan visszajön a tudás vagy akár új idegen nyelveken is megtanulhatsz könnyedén.

Van-e regisztrációs díj, programdíj vagy bármi ilyesmi?

Nálunk nincs semmi ilyesmi, ahogy az elmúlt több mint 10 évben sem volt. Nem is tervezzük, hogy lesz. A mi segítségünk a számodra továbbra is teljesen ingyenes.

Milyen képességek jöhetnek még jól animátorként?

Animátorként a napközbeni programokon és az esti showműsorokban sok extra tudás jól jöhet és nagy előny is. A napi programoknál kifejezetten keresik az olyan jelentkezőket, akik foglalkoztak sporttal, fitness-el. Ha képben vagy a sportok szabályaival már egész jó. Némi aerobic tapasztalattal már simán tarthatsz a szálloda vendégeinek egy vizi-aerobicot! Yoga, zumba, pilates, tai-chi…ezek is jöhetnek!

A szállodai napi eseményekben nagyon fontosak a gyerekprogramok. Ha foglalkoztál már gyerekekkel, Au-pairként vagy baby sitterként dolgoztál, tartottál már játszóházat vagy van ilyen irányú végzettséged, akkor gyerek-animátorként a kicsik programjaiban hasznosíthatják a tapasztalatod.

Az esti programokban az animátor csapat összeáll és együtt ad elő egy showműsort a szálloda színapdán. Ezek lehetnek zenés-táncos showműsorok egyszerű, de látványos koreográfiákkal és színészkedéssel vagy vetélkedők a vendégek részvételével. Ha van olyan tudásod, amit akár csak egy percre is megvillantanál ezekben a műsorokban a színpadon, akkor ne habozz, a közönséged mindig hálás lesz. Zenetudás, énektudás, tánctudás, akrobatika, break tánc, bűvészkedés, zsonglőrködés, ezek mind előnyt jelenthetnek a munkában, ha ezzel feldobod az esti showk változatosságát és színvonalát. A tánctudás kifejezetten előnyt jelent. Ha értesz a színpadtechnikához, van tapasztalatod DJ-ként vagy használtál már mikrofont szintén előnyös!

Milyen animációs programok vannak?

Animátorként a szállodán belüli programok vezetője, szervezője és házigazdája vagy. Ezeket a programokat délelőtti, délutáni és esti programokra lehet bontani.  Délelőtt és délután sportesemények, játékok vannak a hotel medencéjében, strandján, kertjében és sportpályáin. Ilyen játékok és sportesemények lehetnek a strandröplabda, vízi aerobic, vízilabda, darts, íjászat, asztali-tenisz és minden más, amire a hotel felszereltsége lehetőséget ad. Ezek a játékok általában egy kicsit meg is vannak bolondítva, hiszen itt nem az a fontos, hogy ki nyer, hanem hogy mindenki jól érezze magát. Délelőtt és délután vannak kifejezetten játékos programok is, ahol egyénileg vagy csapatban versenyeznek a vendégek akár gumimatraccal a medencében vagy pontot érő tárgyakért ugorva a vízbe. Az animátor csapat természetesen a gyerekekre is kell, hogy gondoljon. Őket várja délelőtt és délután a szálloda „mini clubja”, ahol mindenféle kézműveskedést, játékokat és akár egy egész kincskereső napot és tarthatnak az animátorok.

Az esti program a nap fénypontja, mert ilyenkor van az esti show. Az esti showműsort általában megelőzi a mini disco, ami a kisgyerekeknek tartott esti kis tánc. Ez az egyik legviccesebb és legkellemesebb rész az animációban, mert a gyerekek a leghálásabb közönség! Az animátorok esti showműsora a szálloda színpadán szokott lenni.  Ilyenkor a csapat összeáll és közösen adja elő az esti showt. Ezek a műsorok lehetnek vetélkedők, ahol a vezető animátor műsorvezetésével és a vendégek részvételével megy a komikus versengés a Mr. vagy Miss. Hotel címért és hasonlók… És lehetnek zenés-táncos beöltözős fellépések, ahol a csapat egy-egy előre megtanult koreográfiát vagy színpadra vitt viccet ad elő. Ezek a zenés-táncos fellépések több felkészülést igényelnek, ezért a legtöbb szállodában heti egy-kettő szokott lenni. Mivel a szállodába érkező vendégek minden két hetes turnus után teljesen lecserélődnek, ezért az animátorok showműsorai is ismétlődnek. Tehát egy nyári szezon alatt csak azt a pár showműsort kell majd megtanulnod és tökéletesítened, amit minden két hétben újra és újra előad a csapat.

Milyen a szállása az animátoroknak?

A szállás minden esetben cégköltségen van biztosítva, tehát nincs bérleti díj, nincs rezsi és számlák. Két lehetőség szokott lenni: vagy a hotelben van az animátorok szállása vagy a hotel közelében apartmanokban. Két fős szobákban helyezik el az animátorokat, fürdőszobával és wc-vel. Ha hotelen belül van a szobád, akkor általában a szálloda dolgozóinak kialakított szobákban szállásolnak el vagy akár vendégszobában. Ennek az előnye, hogy nem kell sokat közlekedned, hogy eljuss a munkahelyedre, de egyben ez a hátránya is: mindig ott vagy a hotelben, ahol dolgozol. Ha apartmanban laksz, akkor valamennyit gyalogolnod kell a munkahelyedig, de előny, hogy így nem vagy folyton a szállodában.

Milyen az ellátás animátorként?

Az ellátásodról a hotel gondoskodik szintén cégköltségen. A legtöbb szállodában az animátorok az egyetlen olyan csapat a managementen kívül, akik a szálloda éttermében ehetnek és ugyan azt a 4-5 csillagos ellátást kapják, mint a vendégek. Napi háromszori svédasztalos étkezés veszélyes lehet… Van olyan szálloda is, ahol az animátorok a hotel dolgozói éttermében esznek, ahol a recepciósok, felszolgálók és a többi kolléga is. Itt is természetesen biztosított a napi háromszori étkezés és minden szállodában adott a korlátlan ivóvíz és frissítők napközben.

Hogy történik a kiutazás?

A kiutazást mindenki egyénileg szervezi a szállodáig, ahol dolgozni fog. Szerencsére ma már szinte minden mediterrán szigetre jár fapados légitársaság, így ezt olcsón meg lehet oldani. A kiutazás szervezésében az elmúlt évek tapasztalati alapján mi is tudunk Neked segíteni. Gyakran a kiutazás dátumánál egy-két nap plusz vagy mínusz nem szokott gondot okozni, így a legolcsóbb jegyet tudod megvenni. Mivel sokan nagyobb csomaggal utaznak, ezért az olcsóbb buszos kiutazás is megoldás lehet.

Hány évesen lehet jelentkezni?

A külföldi munkavállaláshoz betöltött 18 éves kor szükséges. Jelentkezhetsz korábban is, csak az a fontos, hogy 18 éves legyél, amikor kiutazol.

 

Ha bármi további kérdésed lenne, nyugodtan írj vagy telefonálj nekünk!

 

 

Fényképes élménybeszámolók olyanoktól, akik dolgoztak már velünk animátorként:

Értesülj mindig elsőként a legfrissebb állásajánlatokról és híreinkről!
Írd be ide a neved és e-mail címed
Köszönjük!
Hozzájárulok, hogy részemre marketing üzeneteket juttassanak el. (Hozzájárulását egy kattintással bármikor visszavonhatja.)
Köszönjük, hogy feliratkoztál a hírlevelünkre! Hotel Animation